Ergonomiskt och bekvämt

Teknikutvecklingen går framåt vad gäller bildskärmars läsbarhet och anpassning till den mänskliga kroppen. Färger och pixlar, ljusstyrka och bildskärmens form, allt blir kontinuerligt uppdaterat för att förbättra användarens ergonomi och bekvämlighet.

För att prestationen ska vara optimal, ställs höga krav på bildskärmarna. Dålig bildkvalitet, dålig kontrast, kraftfullt sken kan orsaka besvär som till exempel huvudvärk, sveda i ögonen och trötthet.

Dags att byta bildskärm

Det finns några knep för att ta reda på när du som senast behöver byta ut din bildskärm. Du kan till exempel filma bildskärmen med mobilen. Om skärmen flimrar på filmen, så är det ett dolt flimmer som kan orsaka besvär så som ögontrötthet och huvudvärk. Du kan ställa in skärmen så att den har samma ljusstyrka och färg som ett vanligt papper du håller bredvid skärmen. Om nyanserna ändrar sig över tid, så behöver du byta skärm.

Jämför olika bildskärmar

Genom att handla online finns både möjlighet att få bästa pris och att läsa på om olika alternativ. Välj också alltid ut en skärm som passar arbetet. En arkitektbyrå kan behöva enskilda stora bildskärmar för att se stora segment av ritningarna. En nyhetsbyrå däremot, eller en offentlig arbetsplats kan behöva dubbla skärmar för att kunna läsa och skriva samtidigt.